Foto: Maximilien

Protestul Vestelor Galbene a început în Franța pe 17 noiembrie 2018 ca urmare a majorării prețurilor la combustibili prin introducerea taxei pe carbon, încurajându-se folosirea automobilelor electrice. Autoritățile franceze au renunțat la măsurile legislative propuse, dar acțiunile de stradă au continuat şi au condus la criza politicilor economice promovate de președintele francez Emmanuel Macron.

De această dată protestatarii solicită creșterea salariului minim, salarii egale pentru femei şi bărbați, reforma fiscală, reforme ecologice corecte. Violențele de stradă se acutizează de la o sâmbătă la alta, sunt vandalizate mașini, magazine, monumente, transportul public este suspendat şi şoselele sunt blocate. Economia franceză este frânată, impactul mișcării Vestelor Galbene fiind resimțit în majoritatea sectoarelor economice. Apelul autorităților la pace socială nu are niciun rezultat, protestele crescând în amploare şi transformându-se în violenţe. Forțele de ordine ripostează şi arestează în masă protestatari.

Legea franceză este foarte strictă în privința intervenției forțelor de ordine, ea apară în primul rând cetățenii, violențele protestatarilor trebuie să atingă un anumit grad pentru a justifica intervenția autorităților. Devastarea bulevardului parizian Champs Elysées a provocat o măsură şoc: guvernul francez la recomandarea președintelui Macron a luat decizia interzicerii protestelor în anumite zone din Paris și din alte orașe, precum Marsilia, Nisa, Metz, Bordeaux, Toulouse şi scoaterea în stradă a trupelor Sentinelle din armata franceză.

Această ştire m-a îngrijorat. Democrația franceză bazată pe „liberté, égalité, fraternité” începe să se clatine ?

Provenind din două cuvinte de origine greacă (demos=popor, kratos=putere) democrația este un sistem social-politic care garantează drepturile şi libertățile individului şi nu ale unor grupuri de indivizi, este forma de organizare și conducere a unei societăți în care poporul îşi exercită direct puterea.

Îngrijorarea nu-mi dădea pace. Cum să scoți în stradă armata împotriva propriului popor pe care a jurat să-l apere de dușmani ? Sigur că printre Vestele Galbene sunt şi răufăcători împotriva cărora trebuie să acționeze forțele de ordine, poliția şi jandarmeria, dar să scoți armata… doar dictatorii au procedat aşa. Îi consideri pe toți teroriști ? Apoi am înțeles că armata va avea datoria să apere populația, clădirile oficiale, principalele căi de acces pentru „a permite forțelor de ordine să se concentreze pe menținerea ordinii”.

Emmanuel Macron declară „Nu putem lăsa o infimă minoritate violentă să ne deterioreze ţara şi să deterioreze imaginea Franței în străinătate”.

Ce s-a întâmplat ieri, 24 martie 2019, puteţi vedea din filmările de mai jos.

https://twitter.com/i/status/1109777628754575360

3 gânduri despre „Les Gilets Jaunes

 1. Fii linistita draga mea, Constanta,
  Sursa Libertatii este doar în Franta.
  Totul e sub controlul Celui de sus,
  Emanuel este… ca pruncul Isus !
  Toti regii Frantei,- chiar si Napoleon -,
  Nu sunt sub puterea unui simplu om.
  Ei fac doar ce le permite Dumnezeu,
  Asa cum cred ca facem toti, si tu „sîeu”. 🙂

  Sa ai o zi si o saptamâna binecuvântata de Tatal ceresc !

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.