Piaţa Schiller este străjuită de statuia din bronz, care-l reprezintă pe poet, realizată în 1905 de Thomas Khuen.

Eroare
Acest video nu există

Piaţa se mărginește cu strada Arhivelor, iar pe această stradă se află clădirea Arhivelor Naționale ale României din Sibiu. Este prima clădire din România construită special ca sediu pentru arhivele statului. A fost ridicată în perioada 1914-1923 după modelul sediului arhivelor din Schwerin, iar proiectul a fost realizat de arhitectul berlinez Joseph Bedeus von Scharberg.

Este formată din șase corpuri, într-un plan dreptunghiular și are o curte interioară. Pe fațada de sud, unde se află intrarea principală încadrată de două coloane cu capiteluri în stil ionic, sunt stemele Transilvaniei și Sibiului.

Fațada estică

Această clădire adăpostește pergamente, manuscrise, informații pereţioase legate de viaţa economică, socială, culturală, politică a Sibiului și Transilvaniei, documente unice si inestimabile, cum ar fi cele semnate de Mihai Viteazu după bătălia de la Șelimbăr, cele iscălite de Ștefan cel Mare când a comandat arme breslelor sibiene.

Din nefericire starea de degradare a clădirii este vizibilă de foarte mulţi ani. Municipiul Sibiu a renovat majoritatea monumentelor istorice ale orașului, dar statul român (în patrimoniul căruia se află acest edificiu) nu are bani pentru renovarea și restaurarea monumentelor.

Imaginile și filmările fac parte din arhiva personală , iar folosirea lor fără acordul meu expres este interzisă.

8 gânduri despre „Clădirea Arhivelor Naționale ale României Sibiu

  1. Este într-o zonă intens circulată de turiști. Cladirea este foarte degradată, dar este și degradant pentru noi că a ajuns în această stare. Pentru ea nu sunt fonduri, de fapt, în general, în general pentru Sibiu Guvernul României nu prea dispune de fonduri.

   Apreciază

 1. Pai, de ce ar mai avea nevoie o tara EU de arhive, atâta vreme cât istoria omenirii este o iluzie si o falsitate milenara, ocultata de Ipariul Roman si arhivata de secole la Vatican ?… Eu zic ca ar trebui renovata si valorificata spre folosul si bunastarea generatiilor de copii ai Sibiului, de ce nu, transformata într-o cresa, o gradinita, sau o scoala, ori poate chiar un camin pentru batrânii si orfanii abandonati de sistemul umanismului materialist, marxist leninist…

  Apreciat de 1 persoană

  1. Arhiva asta conține, după cum scriam în articol, foarte multe documente importante despre Transilvania și Sibiu. Eu îi văd rostul. Creşe, grădinițe, şcoli, cămine, dacă sunt insuficiente, n-au decât să facă. Nu distrugi istoria și monumentele istorice pentru asta.

   Apreciază

 2. Pai, chiar mai crezi ca „El” trecutul este important, câta vreme prezentul este amputat, handicapat, iar viitorul este-n mâna ipocritului, celui corupt si condamnat, care nu tine seama de valorile morale, etice, supreme, fara rusine, cu tupeu, el nici de Dumnezeu nu se mai teme.

  Apreciază

  1. Da, Iosif, eu cred că și trecutul unei națiuni este foarte important. Știu cum este prezentul, voi vedea cum va fi viitorul, dar trecutul are rostul lui. Fără el este ca atunci când cineva îți șterge din memorie toate amintirile și habar n-ai cine ești. Amnezia nu are ce căuta în istoria unei națiuni.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.