„Statul român ne fură” declara Liviu Dragnea în 2017

    Știm cu toții că de la 1 ianuarie 2018, prin modificarea Codului Fiscal, contribuțiile sociale și de sănătate au fost transferate de la angajator pe umerii angajatului. Ce impact a avut acest lucru ? Ce a însemnat asta ? Cum explica la acel moment Liviu Dragnea această modificare ?
     În vara lui 2017, când s-a pus problema acestei schimbări, Liviu Dragnea motiva, nici mai mult, nici mai puțin, în Parlament, că vor intra mai mulți bani în „contul nostru”. Este interpretabil la contul cui făcea referire. Şi să vedem de ce.
     Prin transferarea contribuțiilor sociale şi de sănătate de la angajator la angajat se majora venitul brut, nu şi cel net (în cel mai fericit caz). Mărind veniturile brute individuale salariale se mărea automat şi venitul mediu brut pe economie la care se raportează venitul fiecăruia în momentul stabilirii punctului de pensie. Regula matematică infirmă logica lui Dragnea. De atunci am apreciat declarația acestuia ca fiind plină de fățărnicie. Rămâne întrebarea: la contul cui făcea referire ?
    O altă declarație, cel puțin ilară, venea din gura liderului partidului aflat la guvernare: ” Statul român ne fură„, referindu-se la pensii. Sunt de acord cu acest lucru. Statul român ne fura şi ne fură şi acum.
    Voi explica în continuare de ce.  Angajatului i se rețin lunar contribuțiile sociale şi de sănătate pentru că niciun contabil nu îşi poate permite să facă altfel, fiind direct răspunzător în baza prevederilor legii contabilității, dar virarea sumelor către stat este obligația angajatorului. Astfel că, în cazul nevirării acestora cel care are de suferit este angajatul.
    Ce se poate face în această situație ? Angajatul trebuie să se intereseze dacă sumele au fost virate, să se adreseze ITM-ului sau să acționeze în instanță angajatorul. Pe bune ? Şi ce trebuie să mai facă angajatul, care nu are nicio vină, dacă sumele ce i-au fost reținute nu au ajuns unde trebuia, angajatorul având obligația legală să le vireze ?
    Deşi şi înainte de această modificare angajatul ce urma să se pensioneze era obligat să facă dovada cu adeverință eliberată de angajator că a reținut şi virat la stat contribuțiile (neprezentarea acesteia lipsind angajatul de dreptul la pensie pe perioada respectivă), doar în acest an PNL şi USR au binevoit să atace la CCR, pe motiv de neconstituţionalitate, prevederile noii legi a pensiilor prin care angajații sunt lipsiți de drepturile lor legale.

    Şi asta în condițiile în care numărul celor care beneficiază de pensii speciale, fără contribuții, a crescut alarmant.

6 comentarii

 1. ina02s · februarie 27

  Ciuma rosie ne fura si sperantele :(.

  Apreciat de 1 persoană

  • Constanta Cretu · februarie 27

   Oamenii ăia care muncesc zeci de ani pentru o amărâtă de pensie, în final pot rămâne fără ea dacă angajatorii n-au virat banii pe care i-au reținut lună de lună, an de an.

   Apreciat de 1 persoană

 2. racoltapetru6 · februarie 28

  Impozitele plătite de noi sunt doar „taxe de protecție” pentru ca statul să ne lase în pace, precum fac mafioții.

  Apreciat de 1 persoană

  • Constanta Cretu · februarie 28

   Nici măcar nu ne lasă în pace, Petru. Plătim unele dintre cele mai mari impozite din UE ca să susținem un stat condus de corupți, analfabeți funcţional și demagogi. Mi-e lehamite de tot ce se întâmplă în ţara asta care, parcă, a fost blestemată !

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.