Foto:mesagerulhunedorean.ro

Mergea agale târșind picioarele, iar în jurul ei se ridicau valuri de praf auriu. Soarele de amiază îi încinsese părul castaniu adunat neglijent într-o coadă de cal. Ce-o fi fost în capul ei când încălţase pantofii ăștia scâlciaţi, care o mai și strângeau? Îi găsise la oraș într-un container și se bucurase că, oricum, erau mai buni decât cei cu care plecase în picioare de acasă. Când trântise poarta în urma ei, o auzise pe mă-sa strigând:

– Unde pleci, împieliţato? Vezi să te aducă iară dom’ polițai, că-ţi zmulg păru’ din cap !

Ei, nu era ea atât de rea Zambila, așa o chema pe mă-sa. Îi plăcea să o amenințe crezând că o sperie și se potolește.

Stătea câteva zile pe-acasă după care simțea cum o mănâncă tălpile și o lua iar din loc. Îi plăcea să se plimbe cu trenul la oraș. Până la gară avea ce merge prin praf, căci nimeni nu se gândise măcar niște piatră să arunce. Drumul nu era prea lat, cât să încapă o căruță. Roțile săpaseră în pământ un făgaș unde, de câte ori ploua, se făceau bălţi. Era mană cerească gara asta, altfel ar fi fost rupţi de lume. Îi plăcea să ajungă devreme la tren, să nu plece fără ea. Nașul o știa ca pe iapa brează. În zilele cu soare mecanicul și nașul coborau din tren și se așezau la umbra unui copac din apropiere sporovăind. Când trecea ea ţanţoșă, clătinându-și fustele, îi auzea cum se opresc din povestit.

– Iar pleci la oraș, Mariţo? striga după ea nașul.

– Iară, da, îi răspundea ea făloasă în drum spre o ușă dindărătul căreia, unul cu chipiu, ce stătea la o masă, dădea bilete.

Nu călătorea fără bilet de teama unuia care venea când și când cu trenul până la capăt de linie. Avea ăsta o privire de om rău și răpciugos, iar când deschidea gura ziceai că bat clopotele din satul vecin.

Îi plăcea să se plimbe printre blocuri, să privească florile din balcoane. Odată obosise și se așezase pe o bancă să-și odihnească picioarele în timp ce privea în jur, când o nebună iese strigând că a venit la furat. Și n-a apucat să facă decât câţiva pași că s-a și trezit cu un polițai lângă ea. Că o duce la secție, că ce caută acolo, că a tot fost văzută dând târcoale, că trebuie să o percheziţioneze. I-a arătat că nu avea la ea decât biletul de tren, cu care venise și câţiva lei de întoarcere. Atunci poliţaiului i s-a făcut milă de ea și, după ce a potolit-o pe nebună, a adus-o cu mașina acasă. Când a văzut Zambila mașina poliţiei la poarta lor a început să strige și să-și smulgă părul din cap de ziceai că-i posedată. Noroc că a liniștit-o poliţaiul că mai avea puţin și trecea și la părul Mariţei.

Simţea cum soarele îi arde părul, faţa, gâtul, brațele, iar praful o îneacă. Ar fi fost bine să mai fi rămas în oraș, dar ăsta este singurul tren care ajunge în gara lor, iar Zambila o așteaptă.

– Adusăși ceva ? o întâmpină ea.

– Da. Nu prea mulţi, vezi că ţi-i las pe masă. N-a fost o zi prea norocoasă.

5 gânduri despre „Mariţa

  1. Superba scena descrisa ! Citind-o, am realizat imaginar, o secventa dint-run film, pe care l-am vizionat într-o dimensiune spatio-temporala a realitatii obiective, în urma cu câteva zeci de ani, când tziganii erau originali…tzigani, si când comunitatile lor de la periferiile comunelor, erau surse de povesti si legende superbe care circulau si se transmiteau prin „telefonul fara fir” al gurii satului.
    O duminica sublima, draga Constanta !

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.