Foto:radioiasi.ro

Le mulţumesc celor care urmăresc pagina de Facebook Dorite și Nedorite. Le mulţumesc pentru aprecieri, dar și pentru faptul că mi-au cerut insistent să scriu despre o pildă. Și…iată, o voi face. Povestea de astăzi este de altă natură decât cele despre care am scris până acum. Sper să fie apreciată. Să-i dăm drumul !

Demult, pe o insulă trăiau în pace și bună înțelegere toate sentimentele și valorile umane. Numai că, într-o zi, se abătu asupra lor o nenorocire. Trebuiau să părăsească insula degrabă pentru că urma să se scufunde. Cu toții și-au pregătit navele de plecare, doar Iubirea, pe cum o știm pierdută în visarea ei, nu s-a gândit să facă nimic. În ultimul moment se hotărî să ceară ajutor, așa că i se adresă Bogăţiei care tocmai trecea pe lângă ea într-un iaht:

– Ia-mă și pe mine, te rog!

Dar Bogăția îi raspunse:

– Nu am cum. Nu vezi cât aur și argint car cu mine ? Unde să te iau?

Cum tocmai trecea Orgoliul îi zise și lui:

– Mă poți lua, te rog, cu tine ?

Orgoliul îi răspunse:

– Cu mine? Locul tău nu-i aici, după cum te cunosc mi-ai putea distruge barca.

Lucrurile nu mergeau deloc bine și Iubirea strigă după Tristețe s-o ajute.

– Iubire, sunt atât de tristă încât vreau să rămân singură, fu răspunsul acesteia.

Și Veselia trecu pe lângă ea, dar fiind atât de binedispusă și mulţumită nici nu auzi strigătele disperate ale Iubirii.

Deodată auzi vocea unui bătrân zicându-i:

– Hai, Iubire, te iau cu mine!

Ajunseră la ţărm și bătrânul plecă mai departe, nu înainte ca Iubirea să-i mulțumească, dar în efervescenţa ei uită să-l întrebe cum îl cheamă. Fugi la Cunoaștere să o întrebe cine era bătrânul căruia îi datora atât de mult.

Timpul, draga mea. Timpul te-a ajutat, răspunse Cunoașterea.

Timpul? gândi Iubirea. De ce tocmai el m-a ajutat?

Nu-i așa că-i frumoasă povestea asta?

Se spune că bogăţia aduce cu ea în sufletele noastre cele mai mari slăbiciuni: dorința de putere și înșelătoria, cruzimea și ignoranţa, îngâmfarea și ura. Adeseori întâlniți persoane cunoscute care vi se par schimbate când starea lor materială este mai mult decât prosperă. Nu vi se pare, chiar sunt schimbate. Sfera preocupărilor lor este alta, nu se mai „pot coborî la nivelul muritorilor de rând”.

Orgoliul este sentimentul de trufie, îngâmfare, vanitate, aprecierea, de cele mai multe ori, exagerată și nejustificată a propriului sine. Orgoliosul dorește să aibă dreptate în orice împrejurare, dar mai ales, să le arate celorlalți că greșesc.

Tristețea este o emoție ades experimentată, ca și veselia, de altfel, dar este opusul acesteia. Este răspunsul în cazul unor evenimente nedorite din viața noastră. Persistenţa ei pentru o perioadă îndelungată se poate transforma în depresie, iar tristețea tinde să devină trăsătură de caracter, parte din identitatea noastră.

Veselia are un efect terapeutic asupra noastră: îmbunătățește memoria, înlătură insomnia, reduce sensibilitatea la stres și are efect benefic asupra sănătății noastre. Veselia și iubirea merg adeseori mână în mână.

Toate aceste stări pot avea la un moment dat legătură cu iubirea, dar de natură diferită: iubirea pentru îmbogățire și putere, iubirea de sine mai presus decât pentru persoanele din jurul nostru, suferința exprimată prin tristețe cauzată de eșecurile din dragoste sau exuberanţa pe care doar iubirea ţi-o poate insufla.

Dar iubirea adevărată numai timpul o poate măsura. Timpul poate demonstra cât de importantă este dragostea în viaţa noastră. Așa deci, doar Timpul putea salva Iubirea din povestea noastră.

7 gânduri despre „Iubirea și timpul

 1. O parabola pe care o mai citisem pe undeva, însa esentialul este atât de graitor si vizibil pretutindeni în societatea contemprana, începând din familie pâna la cele mai mari organizatii omenesti mondiale, culturale, religioase, politico-economice si financiare, înza, ideea e ca toate au un TIMP, si o VREME, doar IUBIREA ADEVARATA este atemporala,
  Pacat ca n-a trecut pe acolo si ÎNTELEPCIUNEA. Sunt ferm convins ca ramânea atemporal lânga batrânul TIMP… 🙂
  O zi binecuvântata cu IUBIRE adevarata, atemporala, draga Constanta !

  Apreciat de 2 persoane

 2. Iubirea si Întelepciunea, sunt caractere aspatiale si atemporale, asemeni fuziunii nucleare.
  Pot sa se extinda de la zero spre plus si/sau minus infinit, în functie de profunzimea si pasiunea cercetarii, de cât am primit si cât am daruit.

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.