160 de ani de la Unirea Principatelor Române – Mica Unire

Foto:dej24.ro

În 5 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor al Moldovei, iar în 24 ianuarie același an era ales domnitor și în Ţara Românească.

Acest vot popular favorabil unirii a fost urmarea unui lung proces început în 1848 când a avut loc uniunea vamală a celor două ţări. În anul 1857 s-au desfășurat Adunări ad-hoc care au condus la încheierea Convenției de la Paris din anul 1858, înțelegere prin care Marile Puteri acceptau o unire mai mult formală a Moldovei cu Ţara Românească.

Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866 și aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen unirea s-a consolidat. Principatele Unite încep să se numească oficial România. La 1 decembrie 1918 Transilvania se va uni cu România, astfel înfăptuindu-se Marea Unire și apariția statului național unitar român.

Nici Mica Unire nu a fost lipsită de evenimente nedorite. În 1857 în Ţara Românească majoritatea membrilor din Divanul ad-hoc au votat pentru unire, dar în Moldova caimacanul (locțiitor la conducerea Moldovei) Nicolae Vogoride, sprijinit de Imperiul Otoman, a falsificat listele electorale de reprezentare în Divanul ad-hoc. Acest fapt n-ar fi fost descoperit dacă Vogoride nu se destăinuia într-o scrisoare adresată fratelui său, scrisoare care a fost furată și publicată în presa europeană, la Bruxelles. Conținutul scrisorii a iscat scandaluri mari la nivel european, iar falsele alegeri au fost anulate.

Nici nu ne formasem ca stat unitar și gândurile ne zburau la falsificarea alegerilor, anularea acestora făcându-se la presiunile marilor puteri europene.

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Astăzi suntem uniți, ca ariciul în cânepă, românul nu dă, doi bani pe istorie, trei sferturi din populație, habar nu are în ce secol suntem, așteptă în schimb să candideze iliescu.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Ai dreptate. Mă gândeam unde își are rădăcinile acest regres al nostru, al românilor, regres moral, spiritual, cultural și educativ. Și singura explicație pe care am găsit-o mă canalizează spre cei aproape 40 de ani de comunism agresiv. Ne-au fost spălate atunci creierele încă, iată, după alți 30 de ani nu suntem în stare să ne revenim.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.