Foto:dej24.ro

În 5 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor al Moldovei, iar în 24 ianuarie același an era ales domnitor și în Ţara Românească.

Acest vot popular favorabil unirii a fost urmarea unui lung proces început în 1848 când a avut loc uniunea vamală a celor două ţări. În anul 1857 s-au desfășurat Adunări ad-hoc care au condus la încheierea Convenției de la Paris din anul 1858, înțelegere prin care Marile Puteri acceptau o unire mai mult formală a Moldovei cu Ţara Românească.

Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866 și aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen unirea s-a consolidat. Principatele Unite încep să se numească oficial România. La 1 decembrie 1918 Transilvania se va uni cu România, astfel înfăptuindu-se Marea Unire și apariția statului național unitar român.

Nici Mica Unire nu a fost lipsită de evenimente nedorite. În 1857 în Ţara Românească majoritatea membrilor din Divanul ad-hoc au votat pentru unire, dar în Moldova caimacanul (locțiitor la conducerea Moldovei) Nicolae Vogoride, sprijinit de Imperiul Otoman, a falsificat listele electorale de reprezentare în Divanul ad-hoc. Acest fapt n-ar fi fost descoperit dacă Vogoride nu se destăinuia într-o scrisoare adresată fratelui său, scrisoare care a fost furată și publicată în presa europeană, la Bruxelles. Conținutul scrisorii a iscat scandaluri mari la nivel european, iar falsele alegeri au fost anulate.

Nici nu ne formasem ca stat unitar și gândurile ne zburau la falsificarea alegerilor, anularea acestora făcându-se la presiunile marilor puteri europene.

3 gânduri despre „160 de ani de la Unirea Principatelor Române – Mica Unire

  1. Ai dreptate. Mă gândeam unde își are rădăcinile acest regres al nostru, al românilor, regres moral, spiritual, cultural și educativ. Și singura explicație pe care am găsit-o mă canalizează spre cei aproape 40 de ani de comunism agresiv. Ne-au fost spălate atunci creierele încă, iată, după alți 30 de ani nu suntem în stare să ne revenim.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.