Foto: vox.publika.md

Deunăzi, într-o dicuţie cu un prieten, se punea întrebarea de ce noi, românii, avem tendința de a vedea doar lucrurile negative care ni se întâmplă pe plan politic și social.

Am rumegat intens ideea căutând să găsesc răspunsuri. M-am întrebat dacă, nu cumva, este de natură psihologică această manifestare a noastră. Subconștientul mi-a răspuns că nu e numai asta. Da, suntem în fiecare zi bombardați de mass-media cu știri negative, știut fiind că aceasta este cea mai bună și cea mai rapidă cale de manipulare a unui individ. Da, emisiunile cultural-educative de calitate sunt tot mai puţine și au o audiență tot mai scăzută, iar media aleargă după rating, dar asta are o mare legătură cu educația celor cărora li se adresează emisiunile, cu valorile culturale, spirituale, dar și cu capacitatea fiecărui individ în parte de a discerne informația primită. Acest lucru nu se întâmplă numai în România. Peste tot în lume se aleargă după senzațional, doar că, în România, evenimentele negative, de natură să creeze stresul individului, abundă. Atâta timp cât deciziile politice influențează latura socială, viaţa de zi cu zi a fiecăruia, ele vor fi urmărite cu maximum interes.

În analiza mea am luat pentru început educația. Într-un articol scris de mine pe acest blog anul trecut îmi exprimam nemulțumirea că „vedete” ale mass-mediei sunt anumite persoane de o calitate îndoielnică, în detrimentul tinerilor cu calități excepționale, calități apreciate la olimpiadele naționale și internaționale. Dar lucrurile sunt mult mai grave, pentru a-i forma pe tineri, în primul rând, formatorii lor trebuie să fie de calitate. Mulţi dintre cei care au susținut examenele de titularizare au obținut rezultate foarte slabe. Autorii (reformatori) ai manualelor unice pline de greșeli, nu numai că n-au fost trași la răspundere, dar au încasat de la statul român (de la noi toți) sume de aproape 10000 de euro fiecare pentru „munca prestată”. Și , iată cum, fără să vrem, am fost atrași de știrile negative.

A urmat la rând sănătatea. Prea vag și rar s-a discutat în media despre eforturile pe care le fac românii și ONG-urile cu ajutorul donaţiilor pentru a salva sistemul medical de stat, cel mai recent exemplu fiind spitalul pentru copiii bolnavi de cancer construit din inițiativa a două tinere inimoase, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, în curtea spitalului Marie Curie. Și asta în condițiile în care în farmacii nu se găsesc medicamentele compensate, medicamentele necesare tratării unor maladii grave, ba chiar și banalul vaccin antigripal. Medicii lucrează și la stat și la privat și în instituțiile de învățământ, deși timpul efectiv nu le-ar permite să le facă pe toate, dar le permite legislația prost făcută. Cu toții cunoaștem starea spitalelor noastre, cu toții știm ce s-a întâmplat după tragicul accident de la Colectiv. Știm câţi pacienți au murit din cauza igienei precare din spitale, a infecțiilor nosocomiale, uimitor este că, dacă citim raportările oficiale, avem cele mai bune spitale din Uniunea Europeană. De ce ? Ministerul Sănătății recunoaște că subraportarea este o problemă a întregului sistem.

De ce ne „atrag” informațiile negative? Pentru că, vrem sau nu, trebuie să fim informați. O persoană informată este greu de manipulat.

În următorul articol voi analiza și celelalte aspecte care ne afectează negativ viaţa, ca urmare a unor politici antisociale.

5 gânduri despre „Întrebări (prima parte)

 1. Dacă nu este educație, totul e de prisos, te poți educa și singur, elimini tot ce ți se pare toxic, printr-o logică simplă.
  Așa să tot dăm la nesfârșit vina pe conducători, pe care culmea, majoritatea dintre noi i-au ales, nu vom ajunge nicăieri.
  Există în fiecare din noi și o doză ușor mărită de masochism, nefolositor, iar asta se reflectă prin rezultatul actual al țării.
  E m-am detașat demult de aceste mizerii la care noi, repet, în egală măsură suntem complici.
  Subiectul este mult mai amplu, lumea nu înțelege încă rolul prezervativului, ce să mai vorbim de educație, de noianul de lipsuri.

  Apreciat de 1 persoană

  1. În articolul ăsta nu dau vină pe nimeni. Poate, la sfârșitul „întrebărilor” mele voi trage o concluzie. Nu vreau decât să analizez impactul activității fiecărui minister (prin prisma ultimelor evenimente) asupra socialului. Numai așa voi putea înțelege de ce suntem „obsedaţi” de aspectele negative.

   Apreciat de 1 persoană

   1. Este vorba de o vină comună, nu una personală, suntem manipulați din toate părțile, fiecare televiziune spune ceva diferit de cealaltă dar toate par că au dreptate. Practic suntem zăpăciți, bombardați, cu atâta informație, mult peste cât poate să înghită creierul nostru.
    Peste tot omul este atras de aspectele negative, te asigur.
    O zi cum îți dorești!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.