Foto: efamilia.ro

Odată, demult, calul trăia pe o pajiște verde, mărginită de stânci semețe printre care susurau pâraie limpezi și răcoroase. Liniștea lui era tulburată doar de cerb care, în goana lui nebună, strivea iarba și murdărea apa. Dar, cum nu avea iuțeala cerbului, calul nu se putea răzbuna.

Într-o zi, pe la amiază, pe pajiște își face apariția un vânător care, tăcut și gânditor, ascultă nemulțumirea calului, iar după câteva clipe se oferă să îl ajute:

– Făgăduiesc să-ţi îndepărtez dușmanul, dacă mă lași să-ţi pun căpăstru și să mă urc pe spinarea ta.

Calul, fără să stea prea mult pe gânduri, este de acord, iar vânătorul îi pune frâul și îl încalecă. Curând, cerbul zace străpuns de suliţă, dar calul își dă seama prea târziu că a devenit sclavul vânătorului.

În povestea noastră calul este personajul liniștit, mulţumit de condiția lui, tulburat doar de năstrușniciile cerbului. Cerbul, în mitologia multor popoare, este asemuit arborelui vieții, reprezintă regenerarea, renașterea (sinonim schimbării coarnelor), simbol al harului mistic sau distrugător al răului. Vânătorul este personajul pragmatic care evaluează situația și consideră că poate, prin viclenie, să omoare și cerbul, să subjuge și calul.

Morala ? Naivitatea, mulțumirea de sine, lipsa de judecată atrag pe cei care vor specula totul în defavoarea ta încercând să „îți pună frâul”, să te subjuge. Pentru ei aceste defecte constituie o oportunitate și vor apela la viclenie, minciună pentru a te transforma în sclavul lor.

Sfat: nu vă distrugeți idealurile, gândiți dacă pentru lucruri mărunte merită să sacrificați totul îngenunchind în faţa celor lipsiți de scrupule, mânați de gânduri ascunse!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.