Foto: digi24.ro

Pe fondul creșterii fenomenului infracțional, în cadrul unei declaraţii de presă ce a avut loc astăzi, președintele Klaus Iohannis a solicitat guvernului Romaniei să facă o analiză profundă privind recursul compensatoriu și să vină cu soluții, subliniind că trebuie intrat rapid în Parlament pentru a se corecta legislația.

Crimele, violurile, tâlhăriile, faptele săvârșite cu violență de către beneficiarii „vestitului” recurs compensatoriu, menit să micșoreze numărul deţinuţilor din pușcării în detrimentul siguranței și liniștii cetățenilor, au constituit motivul acestei luări de poziție.

Tudorel Toader, Ministrul Justiției, în urma consultării cu premierul Viorica Dăncilă, organizează declaraţie de presă și se disculpă afirmând că legea recursului compensatoriu a fost aprobată inclusiv de partidele din opoziție și nu a fost atacată de către președintele ţării la Curtea Constituțională.

Apoi ne prezintă o scurtă statistică afirmând că în anul 2014 au beneficiat de reducerea pedepsei un număr de 11392 de condamnați, în timp ce în anul 2018 numărul lor (ca urmare a recursului compensatoriu) a fost în scădere,8859. Același lucru și în privința celor care se reîntorc în închisoare. Dacă în anul 2014 reveneau în penitenciare 3598 de foști condamnaţi, în 2018 numărul lor a fost de 448. În declaraţie a mai făcut precizarea că autorul crimei de la Mediaș nu este beneficiar al recursului compensatoriu.

Am ascultat declaraţia de presă (Tudorel Toader nedorind să răspundă la nicio întrebare) și am rămas perplexă. Noi, cetățenii acestei ţări suntem pentru ei doar niște date statistice și nimic altceva. Apoi n-am înțeles de ce se aruncă mizeria în „curtea celuilalt” în loc să se găsească o soluție. Dar ce m-a intrigat cel mai tare a fost faptul că s-au raportat la datele statistice din 2014 și nu din 2017, adică anterior adoptării legii recursului compensatoriu.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.