Foto: evz.ro

De prin primăvara anului trecut au început neînțelegerile între ministrul Teodorovici și șeful ANAF, Ionuț Mișa, neînțelegeri legate de colectarea impozitelor și taxelor. Ministrul, ca orice ministru de finanțe, vrea bani. Altfel cum să faci bugetul ? Ce nu știe el este că una pui pe hârtie ca previziune și alta este ce sume aduci la buget.

Păi, de unde să știe domnul ministru (că tot prin birouri și-a frecat coatele) cum vin banii de la contribuabili ? Are idee cum se colectează ? O să mi se răspundă că exagerez, că, bineînțeles, știe, doar nu degeaba e pus acolo. Ei, eu nu prea cred. Că știe teoria, poate, dar de practică sunt convinsă că habar nu are. Cum ar putea domnul ministru să execute silit un contribuabil care nu are bani în conturile bancare, nici sume pe care să i le datoreze terţii și nici bunuri mobile și imobile pe care să le sechestreze ? Și, ca să fac speţa și „mai frumoasă”, aș adauga și faptul că la sediul declarat sau ultimul domiciliu cunoscut nu găsește pe nimeni. Ei, ce ziceți, s-ar descurca ? Și atunci, de unde bani la buget? Crede cumva că șeful ANAF-ului are o baghetă fermecată și rezolvă tot?

Mai sunt contribuabilii, persoane juridice, care intră în procedura falimentului, unde lichidatorul (dacă are ce valorifica) distribuie creditorilor înscriși la masa credală sumele rezultate din valorificare proporțional cu creanţa înscrisă. De cele mai multe ori sumele nu sting datoriile.

Atunci, mă întreb, ce sume a luat în calcul la întocmirea bugetului?

A cerut şi obținut demisia lui Ionuţ Mişa şi numirea în funcția de şef ANAF a Mihaelei Triculescu ? Şi, ce-i ? Nici ea nu va face minuni, înaintea ANAF-ului sunt băncile care au acordat credite. Ce nu înțelege ministrul de finanțe este faptul că o relaxare fiscală ar aduce mai mulţi bani la buget decât toate măsurile coercitive prevăzute de Codul de procedură fiscală.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.