Am pășit în 2019, dar, oare, am pășit cu dreptul? Oricât aș încerca să privesc cu optimism, logica nu mă lasă.

2018 a fost un an dificil, un an plin de frământări sociale. A fost anul în care alianța PSD – ALDE a folosit întreg arsenalul de care dispune împotriva justiției și a democrație. Oricine le-a stat în cale trebuia înlăturat. Că făceau parte dintre membrii lor de partid sau din oricare altul, alianța s-a mobilizat pentru înlăturarea celor care nu cunosc disciplina de partid sau a celor care îndrăznesc să gândească altfel.

Începutul anului 2018 a fost marcat de așa-zisa reformă a justiției prin modificarea unor legi importante și mă refer la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară și Legea 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii. Modificările, care reduc prerogativele președintelui țării în privința numirii conducerii Parchetului General, DNA și DIICOT și trec puterea decizională în mâinile partidelor politice aflate la guvernare, stârnesc nemulțumire și ample mișcări de stradă, contestații la Curtea Constituțională formulate de către președintele Klaus Iohannis, de Înalta Curte de Casație și Justiție, de partidele politice din opoziție. Critici dure sunt formulate de Comisia Europeană în Raportul MCV prin care se solicită puterii de la București suspendarea aplicării legilor de modificare referitoare la justiție, precum și revizuirea și punerea de acord a acestora cu recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO (Grupul de State Împotriva Corupției).

Urmare a condamnării în primă instanță a liderului PSD, Liviu Dragnea, la trei ani și jumătate de închisoare cu executare (sentința nu este definitivă) în procesul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, Codul penal este modificat în Parlament într-un timp record (patru zile de dezbateri) dezincriminându-se parțial abuzul în serviciu, precum și alte modificări care favorizează corupția. S-au depus cotestații împotriva modificărilor la Curtea Constituțională, iar aceasta a decis că 31 dintre dispoziții sunt neconstituționale.

Apoi a urmat revocarea procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, iar românii au ieșit în stradă să o susțină. Raportul Ministrului Justiției referitor la șeful DNA a primit aviz negativ din partea Consiliul Superior al Magistraturii, iar președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va da curs cererii de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi. Curtea Constituțională (sesizată de Tudorel Toader despre refuzul președintelui) a constatat existenta unui conflict juridic de natură constituțională, iar Klaus Iohannis a fost nevoit să semneze decretul de revocare. Acțiunile de stradă continuă. În București și principalele orașe din țară precum: Cluj, Sibiu, Timișoara, Iași, românii se organizează pe internet în grupuri #rezist, #declic, #văvedem și trec la ample proteste. Lor li se alătură personalități recunoscute, precum: Mihail Șora, Oana Pellea, Tudor Chirilă, mulți oameni din televiziuni (mai puțin televiziunile aservite, care vorbesc în batjocură despre protestatari și îi acuză că sunt plătiți de Soros), dar și românii din diasporă care, nemulțumiți de deciziile politice, anunță că vor veni pe 10 august în București pentru a-i sprijini pe demostranți.

Guvernul, prin mesajul Ministrului de Interne Carmen Dan, anunță că se vor lua măsuri de excepție (acum știm împotiva cui au fost luate) a propos de acest eveniment.

În dimineața de 10 august, românii care au condus mii de kilometri din Spania, Italia, Marea Britanie încep să sosească în țară și sunt salutați și aplaudați în fiecare oraș prin care trec în drumul lor spre București. Dar aici lucrurile nu par să meargă bine. Dispozitive de jandarmi echipate de luptă împânzesc Piața Victoriei, protestatarii sunt împiedicați să ajungă în piață, grupuri de provocatori sunt infiltrate printre protestatarii pașnici, jandarmii folosesc de la mică distanță spray-urile cu gaze, tunuri cu apă, sunt băgați în dube reporteri străini, turiști străini, sunt bătuți până cad la pământ oameni nevinovați, cu brațele ridicate, alții sunt hăituiți ca la vânătoare pe străzile laterale. Se decretase vânarea românilor pașnici, în timp ce huliganii (oare cine i-a adus acolo sau nu i-a împiedicat să pătrundă ?) au dispărut ca prin minune. Zeci de filme realizate de reporterii diverselor televiziuni, sute de mărturii ale celor maltratați stau pe internet ca dovadă a ceea ce s-a întâmplat pe 10 august 2018 în București. Pretextul acestor acțiuni violente și abuzive din partea jandarmilor ? O femeie jandarm, pe care protestatarii au apărat-o cu corpurile lor să nu fie linșată de huliganii infiltrați și au condus-o la salvare. O femeie jandarm pe care o conducere incompetentă a abandonat-o în mijlocul mulțimii, apoi a încercat să manipuleze cetățenii naivi ai acestei țări prin declarații televizate prin care susțineau, ba că a fost omorâtă, ba că va rămâne paralizată pe viață, în timp ce noi urmăream un film în care, sprintenă ca o căprioară, pe piciorușele ei, părăsea spitalul. Cine va răspunde pentru tot ce s-a întîmplat în nefasta zi de 10 august ?

Protestele au continuat în întreaga țară în zilele care au urmat.

Procurorul General al României a anunțat că se vor face anchete și vinovații vor fi trași la răspundere. Ce a urmat ? Tudorel Toader, Ministrul Justiției, a anunțat declanșarea procedurii de revocare din funcție a Procurorului General Augustin Lazăr. Augustin Lazăr a contestat în instanță demersul Ministrului Justiției arătând că raportul de evaluare pe care se bazează cererea lui Tudorel Toader este nelegal.

Un alt scandal care a marcat anul 2018 este cel legat de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.După intrarea în vigoare a legii, conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție a decis ca noua procedură privind tragerea la sorți a completurilor de 5 judecători să se aplice începând cu ianuarie 2019. Un astfel de complet judeca procesul lui Liviu Dragnea. Premierul Viorica Dăncilă a contestat la Curtea Constituțională conflictul dintre Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție, iar decizia CCR a fost că noua lege trebuie pusă în aplicare de îndată. Instanța supremă s-a conformat, dar Liviu Dragnea a contestat faptul că tragerea la sorți a fost făcută înainte de motivarea deciziei CCR. În aceste condiții toate procesele au fost suspendate. Cine a beneficiat de decizia CCR ? Liviu Dragnea, Elena Udrea, Alina Bica, Dan Șova, Rudel Obreja, Horia Simu și alții. Astfel că, o parte dintre infractorii noștri au fost puși în libertate.

Pe ultima sută de metri a anului se dorea adoptarea unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea, care ar viza inclusiv faptele de corupție. Vă mai amintiți cât de dramatic era tonul vocii liderului PSD Liviu Dragnea când ne spunea câți nevinovați zac în pușcărie ? Da, dragi români de pretutindeni, câtă nedreptate ! Ar trebui să le cerem iertare hoților și corupților dovediți că i-am băgat la pârnaie !

Ca o concluzie, 2018 a fost anul asaltului împotriva justiției, cea care ține în mână o balanță și care este legată la ochi. Ei au încătușat-o, au schimbat legile în funcție de interesele pe care le-au avut de când au venit la putere.

2019 va fi mai bun ?

Având în vedere ultimele măsuri adoptate la finele anului 2018, măsuri de modificare a unor acte normative importante, măsuri de suprataxare a băncilor, de majorare a accizelor (și amintesc pe cele la carburanți, știut fiind că aceștia influențează inclusiv prețul alimentelor) nu prea se vede un viitor liniștit.

Am intrat în 2019 fără un buget adoptat, iar datoriile României sunt foarte mari.

În primele șase luni ale anului România va asigura președinția Uniunii Europene.

În 2019, la Sibiu se va desfășura Summitul Uniunii Europene la care vor participa 27 de șefi de stat și guvern, 36 de delegații oficiale, 400 de invitați de rang înalt.

Pe 26 mai suntem chemați la vot pentru alegerile europarlamentare.

Și tot în acest an, în noiembrie sau decembrie, vom avea alegeri prezidențiale.

Cum va fi 2019 ? Vom vedea.

Dacă v-a plăcut acest articol, nu uitați să dați like !

2 gânduri despre „2019 va fi mai bun?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.