Astăzi vă voi delecta cu o poveste. Nu demult un prieten mi-a trimis pe email o pildă. O citeam pentru prima dată şi mi s-a părut extrem de interesantă.

Se spune că, într-o zi, din greșeală, un măgar a căzut într-o fântână părăsită. Speriat, măgarul a început să zbiere după ajutor și a făcut asta ore în șir, dar bătrânul lui stăpân nu știa cum să-l scoată de acolo. Și-a chemat și vecinii să-i dea o mână de ajutor, dar n-au avut sorţi de izbândă. Până la urmă bătrânul ţăran a hotărât că nu mai e nimic de făcut, că măgarul era bătrân, și că, oricum, fântâna fiind secată, tot trebuia acoperită odată și odată.

Așa că au început să arunce pământul în fântână cu lopata. Înțelegând ce i se pregătea măgarul s-a pornit să strige și mai tare, dar, spre mirarea tuturor, după o vreme răgetele sale au încetat. Privind în adâncul fântânii să vadă ce se întâmplă, bătrânul a rămas uimit de ceea ce a văzut. Măgarul făcea ceva cu totul neobișnuit. Se scutura de fiecare lopată de pământ și apoi o călca în copite bătătorind-o. Nu după mult timp, ajuns aproape de marginea fântânii, măgarul a sărit bucuros peste ea.

După ce am citit această pildă, fără să vreau, am căzut pe gânduri reflectând asupra simbolurilor ei. De ce a fost ales ca personaj măgarul? Putea fi un cal, o capră sau o oaie. Măgarul este, în general, un animal docil, un animal de povară, dar, care are și momente în care devine recalcitrant, încăpățânat, „neascultător”, împotrivindu-se comenzilor primite. Ce simbolizează măgarul în această poveste ? Intr-o zi, bietul animal, cade în fântână. Fântâna reprezintă o încercare grea, o încercare aproape fără ieșire ? Stăpânul lui împreună cu vecinii se hotărăsc să astupe fântâna acoperindu-l cu pământ (a se înțelege -îngropându-l de viu). Mă abțin să comentez decizia (este doar o poveste), dar, în principiu, „stăpânii” trădează încrederea celor „ascultători”. Da, știu, e vorba despre sacrificiu. Fiecare lopată de pământ aruncată peste el este în sine o sentință de condamnare la moarte, dar în același timp și un lucru salvator, lucru de care măgarul știe să profite. El calcă în picioare pământul pe care îl bătătorește și astfel cu fiecare lopată de pământ este mai sus, mai aproape de salvare, mai aproape de eliberare.

Morala acestei povestiri mi se pare extraordinară : indiferent prin câte încercări grele treci trebuie să rămâi rațional. Ele te vor căli și te vor face mai puternic, iar în final, te vor ajuta să te ridici deasupra lor, salvându-te.

Orice asemănare cu realitatea este întâmplătoare.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.