În acest moment mă gândesc că acum 29 de ani a izbucnit în București revolta împotriva regimului draconic comunist. Era începutul Revoluției din România într-un decembrie însângerat. Mulți vor spune că n-a fost revoluție, că a fost manipulare a maselor, că au fost implicate serviciile secrete străine sau teroriști străini. Indiferent de conjunctură, nemulțumirea românilor ajunsese la apogeu, iar reprimarea cu brutalitate a revoltei de la Timișoara din zilele de 16 – 20 decembrie a fost scânteia care a aprins focul evenimentelor care au urmat. Sfătuit rău și rupt de realitate, Nicolae Ceaușescu a convocat în 21 decembrie o mare adunare populară în fața clădirii Comitetului Central al PCR și i-a etichetat pe cei din Timișoara, care în ziua precedentă declaraseră orașul liber de comunism, drept dușmanii revoluției socialiste. Reacția mulțimii a fost neașteptată. S-au scandat lozinci anticomuniste, de pe steaguri a fost decupată stema comunistă, iar mulțimea a început să cânte Deșteaptă-te, române interzis în perioada regimului comunist. Ce a urmat nu poate fi uitat. Soldați, tancuri, TAB-uri, ofițeri USLA, îmbrăcați în haine civile și aduși în București din întreaga țară, s-au năpustit asupra manifestanților. Se trăgea asupra mulțimii de peste tot: de pe clădiri, de pe străzile laterale.
Foto: tvr.ro, ro.wikipedia.org

  Armata, cea care ar fi trebuit să apere țara de amenințările externe, trăgea în propriul popor. În acea noapte au murit zeci de oameni, sute au fost răniți, mii au fost reținuți și duși la Jilava și mulți au fost dați dispăruți. Toată noaptea s-a tras. Poate mustrat de conștiință sau gândindu-se că istoria îl va judeca, în dimineața de 22 decembrie generalul Vasile Milea s-a sinucis. Cel care a fost numit în locul lui ministru al apărării, Victor Stănculescu, a instituit starea de necesitate în întreaga țară, fiind interzise întruniri în grupuri mai mari de cinci persoane. Mulțimea a forțat și spart ușile Comitetului Central, lucru care a determinat fuga cu elicopterul de pe acoperișul clădirii a soților Nicolae și Elena Ceaușescu. În cele din urmă armata a trecut de partea revoluționarilor.

Sibiul a fost printre primele orașe care s-au solidarizat cu Bucureștiul și Timișoara. Acest lucru a fost determinat de faptul că prim-secretar al județului era Nicu Ceaușescu, care speriat din cauza evenimentelor, a cerut și primit ajutor de la Ministerul Apărării. În sprijinul lui s-a trimis de la Râmnicu Vâlcea Batalionul de vânători de munte. În 21 decembrie au căzut primii eroi ai Revoluției din Sibiu.  Alții au fost arestați și duși în beciurile Miliției. În 22 decembrie tirul gloanțelor a continuat. Sibiul și-a plătit tributul pentru libertate – 100 de morți în cele două zile.
Foto: turnulsfatului.ro

  Și mă întreb, pentru ce au murit ? Pentru libertate, bineînțeles. Doar dacă n-ai fi trăit acele zile de coșmar n-ai înțelege. Au murit pentru ca noi, astăzi, să avem mai multe drepturi și libertăți. Dar le avem ? Suntem țara din Europa cu cota cea mai mare de impozitare a salariului, suntem țara din Europa care își bate joc de pensionari cărora le calculează, după zeci de ani lucrați, pensii de subzistență ( în timp ce „elitele” primesc pensii speciale), suntem țara din Europa cu cel mai mare exod al populației, suntem țara din Europa care își bate joc de bogățiile ei naturale, suntem țara din Europa unde un „nemernic”, acum câteva zile, propunea limitarea dreptului la muncă în străinătate la 5 ani.

Melodia regretatului Valeriu Sterian v-o mai amintiți ? Doamne, vino, Doamne !

Întrebarea îmi revine în minte. Pentru ce au murit, dacă noi n-am fost în stare să respectăm jertfa lor și să nu permitem ca alți „comuniști cu față umană” să le ia locul celor care i-au sacrificat pe ei ?

Dacă v-a plăcut acest articol, nu uitați să apreciați !

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.