În perioada 14 – 16 decembrie la Biblioteca Astra Sibiu a avut loc Târgul de carte de sănătate & terapii complementare.

În acest articol voi scrie câteva rânduri despre captivanta prezentare a d-nei Anca Vasilescu pe tema Tarotul – instrument ancestral de cunoaștere, terapie şi strategie.

Scopul aceste prezentări îl constituie demistificarea misticismului.

Pornind de la cartea lui Italo Calvino denumită Castelul Destinelor Încrucișate d-na Anca Vasilescu ne inițiază în tarot prin prisma poveștilor copilăriei noastre, povești ce au la bază cărțile de tarot.

Ce este tarotul ? Este un mod de cunoaștere a vieții, a destinului, bazându-se pe simboluri și exprimându-se prin imagini.

Arcana majoră

Cuvântul arcana provine din limba latină și se traduce mister sau secret. Arcana majoră are 22 de cărți.

Lama 0 – Nebunul (cel care pornește în necunoscut unde apare primejdia) este reprezentată de basmul inițiatic Scufița Roșie. Apoi pe rând ne sunt prezentate lamele tarotului de la 1 la 20: Magicianul, Marea Preoteasă, Împărăteasa, Împăratul, Marele Preot, Îndrăgostiții, Faetonul, Forța, Eremitul (Călugărul), Roata Norocului, Dreptatea, Spânzuratul, Moartea, Echilibrul (Temperanţa), Diavolul, Turnul, Steaua, Luna, Soarele, Judecata, precum și poveștile în care se regăsește corespondentul: Cenușăreasa, Capra cu 3 iezi, Aladin și lampa fermecată, Peter Pan, Hansel și Gretel, Albă ca Zăpada și cei 7 pitici, Povestea regelui Midas, Jack și vrejul de fasole, Vrăjitorul din Oz, Cei trei purceluși. În lama 21 – Lumea – nebunul care și-a încheiat inițierea se reîntoarce acasă.

Tarotul apărut pe vremea ridicării piramidelor a fost folosit în scopul cunoașterii destinului și în slujba apărării celor puternici, a claselor conducătoare. Bazat pe astrologie, numerologie, el a supraviețuit de-a lungul timpului până în zilele noastre.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.