Așa cum spuneam în articolul precedent, în perioada 14 -16 decembrie 2018 s-a desfășurat la Biblioteca Astra Sibiu Târgul de carte de sănătate & terapii complementare.

Al doilea articol pe care vreau să-l scriu se referă la hipnoză. Prelegerea cu tema Transa şamanică şi transa hipnotică – instrumente de cunoaștere a limitelor ființei omenești a fost susținută de către d-na psiholog Monica Şurubaru.

Introducerea în temă este făcută printr-o poveste – legenda solomonarului. Preluată din cultura budistă, dar regăsită și în tradițiile românești se spune că solomonarii erau cei mai înțelepți oameni. Numele provine de la regele iudaic Solomon recunoscut ca fiind cel mai înțelept om de pe pământ. Solomonar nu putea fi oricine. Copilul trebuia să se fi născut cu căiţă sau să fie al şaptelea născut al celui de-al șaptelea fiu. El era luat de un dascăl, un solomonar bătrân şi dus la Solomonanţă (şcoala de solomonărie), care se afla sub pământ, într-o peșteră, unde învăța tainele magiei. Învăţăcelul trebuia să rămână acolo până la vârsta de 20 de ani. După această vârstă putea ieși în lume, la suprafață. El era descris ca un om de statură mijlocie – mică, cu ochii roșii, bulbucați, cu păr aspru ca de porc. Purta cu el un toiag, o carte cu învățăturile și o traistă așezată transversal pe piept. Solomonarii erau considerați vrăjitori, oameni cu puteri supranaturale capabili de a controla fenomenele atmosferice.

Solomonarii nu se identifică cu şamanii. Şamanii sunt întâlniți peste tot în lume, din Peru până în Siberia, din Africa până în Japonia, dar toți au anumite caracteristici şi credințe. Tot timpul poartă asupra lor o tobă, care bate în ritmul pulsului inimii lor. Doar prin incantații şi ritmul tobei, şamanul poate intra în transă devenind intermediar între oameni şi entități din lumea spiritelor. Așa cum spuneam, ei nu pot intra în transa şamanică fără ritmul tobei.

Hipnoza este practicată de către specialistul terapeut în scopul vindecării unor traume psihice. Hipnotistul este cel care folosește transa, cea care accesează subconștientul. Transa este o stare modificată de conştiinţă, care suprimă mintea conștientă şi ne dă voie să intrăm în mintea subconștientă pentru a găsi răspunsurile la întrebările noastre. Subconștientul este mintea noastră care subzistă alături de mintea conștientă. Hipnotistul nu folosește toba sau cântecul, ci cuvintele și sugestia. El canalizează atenția printr-o stare de relaxare asupra gândurilor, sentimentelor, trăirilor din subconștient. Subconștientul, eul nostru superior, are întotdeauna soluția rezolvării problemelor noastre. Este un proces destul de greu, poate „dureros”, să ne uităm la propriile noastre sentimente, la propriile noastre trăiri, dar numai așa le putem elimina şi ne putem vindeca. Subconștientul deține şi are o calitate – atunci când avem o problemă el ştie drumul pe care l-am parcurs până la acea problemă, dar cunoaște şi drumul invers şi poate să-l străbată, determinând vindecările. Nu terapeutul ne dă raspunsul, ci subconștientul nostru, terapeutul fiind doar un facilitator, care te ajută să găsești răspunsul la întrebări. Vindecările mentale sunt cele mai importante, astfel ne cunoaștem și ne ştim emoțiile. Persoanele vindecate se transformă, de fapt prin eliminarea problemelor revin la ceea ce erau inițial, la interiorul lor adevărat. La întrebarea dacă transa este periculoasă, răspunsul este nu. Poți da curs invitației, sugestie terapeutului sau nu, poți să o întrerupi oricând, mintea conștientă fiind acolo (ea este doar ocolită), poți spune oricând stop joc.

Hipnoza nu este magie și nici vrăjitorie. Ea este o terapie vindecătoare atunci când rezonezi cu terapeutul.

De câte ori vi s-a întâmplat să ascultați o melodie sau să priviți un film și să nu mai conteze nimic din ce se întâmplă în jur? Aceea este autohipnoza. Mărturisesc că mie mi se întâmplă des acest lucru în timp ce ascult muzică.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.