Foto:Bonny

Cu câţiva ani în urmă fiica mea a adus acasă, luat de pe stradă, un ghemotoc mic de blană. Era o micuță maidaneză, neastâmpărată, plină de viață. Am vaccinat-o, deparazitat-o, iar când a mai crescut am dus-o la veterinar să o sterilizăm. Am avut ghinionul (noi, dar mai ales ea) să dăm peste un doctor, care nu ar trebui să profeseze această meserie. Operația supura și după o lună, deși i s-a administrat antibiotic. Bănuind condițiile precare, lipsite de igienă, în care i s-a făcut sterilizarea am dus-o din nou la medicul veterinar și am cerut explicații pentru ceea ce se întâmpla. Concluzia lui a fost că trebuia, din nou, operată. Din nefericire, nici după a doua operație nu-i mergea mai bine. Ar fi murit cu siguranță, dacă fiica mea nu ar fi dus-o cu ea în Londra. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să meargă la o clinică veterinară unde a fost operată pentru a treia oară. Abia acum avea să urmeze surpriza. Acel nenorocit de doctor veterinar din România nici nu o sterilizase. O tăiase de două ori, în condiții lipsite de igienă, încasase de două ori banii, dar nu o sterilizase. A fost salvată ca prin minune, iar acum este o frumoasă londoneză.

Foto: Black Jack

Și el era maidanez. Se pripășise pe lângă blocul nostru într-o iarnă geroasă. Tremura, șchiopăta și era lihnit de foame. Ce suflet să ai să nu-ţi fie milă de el? I-am pus numele Black Jack. În iarna aceea l-am hrănit și am încercat să-i improvizăm un adăpost. Din când în când, în timpul zilei (din cauza frigului și a hingherilor) stătea în apartamentul unei vecine. Apoi vara și el a fost vaccinat și a plecat în Londra. A fost adoptat de o prietenă a fiicei mele.

Acestea au fost două cazuri fericite și asta pentru că au avut norocul să întâlnească adevărați iubitori de animale. Dar în acea perioadă Sibiul se umpluse de câini maidanezi. Asociația Pferd und Hund în parteneriat cu Primăria Sibiu făcea transporturi de câini fără stăpân în Germania unde erau daţi spre adopție, dar problema era departe de a fi rezolvată. Sibienii vedeau cum mașini cu numere de Vâlcea veneau și descărcau câinii din microbuze în zonele de la intrarea în oraș, până când Poliția Locală s-a hotărât să fie mai vigilentă. Începând din anul 2014, datorită campaniilor de sterilizare și adopție, numărul patrupedele fără stăpân a început să se reducă. Dar numărul de locuri din Adăpostul din Dealul Dăii sau oferit de asociațiile de protecția animalelor, cea mai activă fiind Asociația Animal Life, este relativ mic faţă de necesar și de aceea se face în continuare apel la adopție.

Animalele de companie nu sunt „jucării” menite să ne distreze pentru o perioadă de timp, iar cei care se hotărăsc pentru adopţie sau pentru achiziția acestora trebuie să dea dovadă de multă responsabilitate. Trebuie să înțelegem că au nevoie de multă atenție și dragoste, că asta înseamnă mai mult decât asigurarea hranei și a vaccinurilor. Se vor găsi persoane care să comenteze că am dat prea multă atenție animalelor, dar nu am spus nimic despre copiii și adulții mușcați. Animalele periculoase este normal să fie eutanasiate, dar nu uitați că au ajuns pe stradă și sunt agresive din cauza noastră. Noi le-am abandonat și le-am maltratat. Trebuie să ne asumăm responsabilitatea faptelor noastre ! Fiți buni și încercați să le înţelegeţi și veţi avea prieteni devotați pentru o viaţă.

Am scris acest articol cu gândul la animalele abandonate (de multe ori mai devotate decât oamenii) și la cei doi cockeri spaniel pe care i-am iubit și care au făcut parte din familia noastră – Tess și Ozzy.

13 gânduri despre „Dedicat iubitorilor de animale și nu numai lor

 1. Am si eu un câine in apartament (Aki) ca la un moment dat A TREBUIT dar consider ca un iubitor de animale nu face asa ceva. Unui caine ii trebuie miscare ( in tara aveam trei care alergau toata ziua dupa dar era mea iar seara eu eram obosit ei nu!). Faptul că il scoatem noi de3-4 ori pe zi nu-i miscare! unui câine îi trebuie activitate iar dormitul in fata televizorului nu este! Și ce nu-itrebuie unui câine sunt mirosurile de acetona de diluant samd. De asemenea un câine castrat e mai usor POATE de ținut dar pentru el e un stress enorm iar lipsa hormonilor gonoidali il transforma in altceva decât este el!
  Stiu ca nu ma fac iubit cu rândurile de mai sus dar din pacate asta e adevarul!
  O seara plăcută !

  Apreciat de 1 persoană

  1. Eu am avut doi câini în apartament, dar au avut parte de multă mișcare. Cu toții îi scoteam la plimbare și la joacă. De multe ori fiica mea îi lua cu ea și la cursuri, la facultate. O dată mi i-a adus și mie la serviciu. Deși puteau ieși în curtea instituției, au preferat să stea lângă biroul meu până la sfârșitul programului. Concluzia, locul lor este oriunde dacă îi iubești și dacă le asiguri tot ce le trebuie.

   Apreciat de 1 persoană

 2. O, mi-am adus aminte de cainii mei, cei de la parinti din curte, dar si de cel crescut in apartament…era adorabil si oferea atata dragoste… a facut un cancer de piele si pana la urma a murit ( de fapt l-am eutanasiat😓 suferea ingrozitor…)

  Apreciat de 1 persoană

 3. Si noi (mama avea si l-a mostenit sora mea) avem un pisic Ghita, iar la casa avem doi caini Corbu si Albus. Iti vine sa-i chinui si tu pe cei ce fac rau animalutelor. Despre medic veterinar ce sa spun??? cred ca trebuia sa-l puna cineva la punct, sa nu poata face rau si altora. Numai bine!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.