Ce este Alianța Vestului ? Ce sperie atât de tare partidul aflat la guvernare ? De fapt este o asociere a patru orașe importante din Romania – Cluj, Timișoara, Oradea şi Arad – creată în scopul dezvoltării economice. Ce se urmărește prin această alianță ? Dezvoltarea proiectelor comune de infrastructură, atragerea mai facilă a fondurilor europene, a investitorilor. Neputința partidului aflat la guvernare de atragere a fondurilor europene ( din incapacitatea întocmirii proiectelor sau „voit”) a determinat primarii celor patru orașe să-şi asume responsabilitatea în absorbţia fondurilor europene depășind birocrația de la București.

De ce a apărut această alianță ? Pentru că s-a dovedit că, indiferent de guvernare, dar acum parcă mai mult ca niciodată, „butoanele” de la București funcționează discreționar. Pe considerentul că Ardealul este mai dezvoltat a primit tot mai puțin sprijin, deşi prin impozitele si taxele virate bugetului de stat consolidat este în frunte. Probabil că nu este întâmplător faptul că cei patru primari sunt din Opoziție . De ce ? Pentru că din punct de vedere politic nu au sprijinul actualei guvernări.

Unii vor spune „regionalizare” și vor deschide din nou comentariile despre unitatea națională și integritatea teritorială. Termenul corect este descentralizare economică, pentru că nu este normal ca tu, primar fiind , ce păstorești o comunitate, să nu iei inițiativa de a face ceva ( în condițiile în care ştii că poți) pentru cei care te-au ales. De condamnat sunt cei care nu o fac, preferând să stea la bunul plac al guvernanților.

S-au găsit, desigur, personaje politice ( spun personaje politice şi nu persoane politice pentru că mie mi se pare că fac parte dintr-o piesă de teatru, piesă ce devine din ce în ce mai tristă) care au afirmat că această alianță este un mare pericol la adresa integrității si independenței statului român. Manipulare nerușinată, pentru că integritatea si independența României nu au nimic de-a face cu dezvoltarea infrastructurii sau creșterea investițiilor. „Pericolul real” constă în faptul că această alianță va dovedi că pot fi realizate lucruri imposibile pentru guvernarea PSD, pentru miniștrii incompetenți care conduc ministerele, în fruntea cărora tronează un Prim Ministru cu grave probleme de educație, de exprimare, de concentrare, de nesiguranță, de personalitate.

Scriam în articol despre lipsa de voință a guvernanților în accesarea fondurilor europene a căror utilizare este controlată de OLAF (Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă) și pentru care, în condițiile deturnării acestora, România este obligată să le restituie. Din acestă cauză aceste fonduri nu sunt atractive pentru mai marii noștri conducători. E mult mai simplu să furi din sumele pe care contribuabilii onești – persoane fizice și juridice – le plătesc sub formă de impozite și taxe. Ce s-a putut realiza în alte state, precum Polonia, la noi nu se poate.

Tot ce regret este faptul că nu se regăsește și Sibiul în cadrul acestei alianțe și sunt convinsă că, dacă actualul Președinte al României ar mai fi fost primar al acestei urbi, am fi fost membru al Alianței Vestului.

AVE ( tradus din limba latină) înseamnă „Slavă ţie !”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.