Prezentat în ziua de 1 Decembrie 2018 în cadrul evenimentelor destinate Centenarului României de către regizorul Dumitru Budrală, TRANSALPINA – Drumul Regilor este documentarul care ne prezintă prin imagini de o frumusețe incredibilă povestea drumului ce unește ţinuturile Ardealului de localitățile de dincolo de munți, din Oltenia. Pornește din Sebeș și Săliște, trecând prin Tilișca, Poiana Sibiului, Jina, Novaci terminându-se în dreptul localității Bengești, unind așezăminte din județele Alba, Sibiu, Vâlcea și Gorj.

Legendele spun că în aceste ţinuturi locuiau ființe fantastice, uriașe numite „jidovi”. Așa au apărut miturile despre Masa Jidovului, despre lacrimile lui Zamolxis ce picură de pe stânci adunându-se într-o apă cristalină, despre lacul Cindrelu sau râul Frumoasa, care însoțește drumul, despre Dochia și străjerii ei.

Istoria ne spune că drumul a fost construit de romani care în anul 106 se îndreptau spre Sarmisegetuza Regia.

Șerpuind printre munți sau de-a lungul crestelor, imaginile sunt de o frumusețe copleșitoare. Este drumul transhumanţei, drumul pe care vara păstorii și turmele lor îl străbat de la șes la munte, iar toamna coboară din nou la șes pentru asigurarea hranei necesare animalelor.

Alternând imaginile color cu cele alb-negru descoperite de către regizor în arhivele cinematografice filmul prezintă uniunea dintre locuitorii de la nord de munți cu cei din sud, uniunea dintre cer și pământ. El este drumul unirii.

În perioada interbelică acest traseu montan a fost pietruit, iar în 1938 regele Carol al II-lea însoțit de regină și suita sa a tăiat panglica la Săliște cu ocazia inaugurării și a străbătut la volanul mașinii întregul drum. Așa a fost denumit drumul regelui.

Filmul exprimă dragostea regizorului Dumitru Budrală pentru plaiurile natale și fascinația sa din copilărie pentru legendele și miturile povestite de bătrânii satului.

Transalpina, cel mai frumos și spectaculos traseu montan din România este astăzi asfaltat și vă așteaptă să-l străbateţi uimindu-vă pe tot parcursul.

Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați să daţi like.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.