Dacă ai avut ghinionul să-ţi pierzi carnetul de muncă, ești un om pe jumătate mort.

De ce? Am să explic în continuare. Poți să pierzi orice document important: carte de identitate, pașaport, certificat de naștere sau de căsătorie etc pentru că, după ce vei plăti o amendă, în final ţi se va elibera un nou document. Dar dacă ai avut nefericirea să pierzi carnetul de muncă vei trece printr-un adevărat calvar. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede ca întreaga perioadă lucrată să fie dovedită cu adeverințe tip carnet de muncă și prezintă formularul respectiv. Până aici totul clar, deși asta te va costa multă alergătură și mult stres. Mă întreb, totuși, de ce mai este necesară această prevedere atâta timp cât în 2010, când s-a renunțat la carnetele de muncă, toate au fost solicitate angajatorilor de către Casele Județene de Pensii și scanate ? Practic instituțiile mai sus amintite au în baza lor de date toate informațiile din carnetul de muncă. Aceste date se regăsesc și la Inspectoratele Teritoriale de Muncă (pe scurt ITM), instituție în subordinea aceluiași onor Ministerul Muncii și Justiției Sociale. Ba mai mult, dacă ai inspirația și norocul (căci proiectul cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională funcționează doar câteodată) să-ţi faci cont pe site-ul CNPP vei descoperi că datele din carnetul de muncă sunt în baza lor de date.

Dacă vreuna din societățile la care ai lucrat s-a radiat la Registrul Comerțului, ITM-ul îți va elibera adeverința necesară. Dar, dacă societățile sunt în procedura reorganizării și falimentului, tu, biet nefericit care mai bine îți pierdeai capul, trebuie să descoperi cine este administratorul judiciar sau lichidatorul. Și dacă mai ai și ghinionul să se fi închis procedura, atunci nu-ţi rămâne decât să afli cine este autorizat să păstreze arhiva. Vei întreba de ce trebuie acest lucru pentru că poți aștepta până se radiază societatea la Registrul Comerțului. Numai că, până se operează radierea durează mult timp, iar tu nu mai dispui de acest timp până ţi se prelucreză dosarul de pensii.

Și, uite așa, multe persoane abandonează căutările și renunță la ceea ce li se cuvine de drept.

Și te întrebi de ce toate astea atâta timp cât instituțiile competente au datele necesare pentru dovedirea stagiului de cotizare ? Din cauza birocrației, din lipsa de respect pentru contribuabilii care au muncit și cărora li s-au reținut și virat contribuțiile sociale. Persoane aflate la o anumită vârstă sunt purtate dintr-o parte în alta. Multe dintre ele nici nu înțeleg ce li se cere (doar nu toți trebuie să aibă studii juridice) și cele mai multe abandonează. Așa respectă statul pe cei care au lucrat zeci de ani și au contribuit la fondul de pensii. În schimb, are mare grijă ca anumite categorii favorizate să primească pensii speciale, pensii fără contribuție. De unde ? Din banii noștri, ai tuturor. Despre ce vorbeam? Despre Ministerul Justiției Sociale?

Acum aţi înțeles de ce vă spuneam la începutul articolului că, dacă aţi făcut greșeala să pierdeţi carnetul de muncă, aţi terminat cu liniștea.

Dacă ţi-a plăcut articolul, nu uita să dai like!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.