Demult mă frământă întrebarea ce exemple dorim să aibă copiii noștri în viață ? Într-o perioadă în care cei mai mulți nu-și mai fac timp pentru citit și totul se rezumă la statul în fața televizoarelor, educația copiilor este în pericol.

    Nu vreau să învinovățesc toate televiziunile de „genocidul” împotriva tinerilor din România, dar cele mai multe promovează personaje care au ajuns în fața camerelor de filmat numai datorită unor calități de aspect, calități obținute de multe ori în urma multiplelor operații chirurgicale. Majoritatea, de la animatoare și-au descoperit veleități muzicale, cu sau fără voce, cu sau fără ureche muzicală, cu fustițe minuscule (folosesc intenționat pleonasmul), buze supradimensionate și sânii plini de implanturi, fluturându-și genele false sau fesele, au ușile deschise televiziunilor. Ne vorbesc despre reușitele lor într-o limbă română plină de greșeli ca urmare a lipsei de educație sau într-o limbă alterată de accent străin deși abia dacă au stat două, trei săptămâni prin Italia sau Spania. Astăzi urmăream un astfel de interviu (trebuie să recunosc că el mi-a furnizat ideea articolului) în care o astfel de somitate proaspăt întoarsă din Italia, la întrebarea ce ți-a plăcut în Florența a dat răspunsul pe măsura IQ-ului său: Băi, să știi că mi-au plăcut străzile largi pline de turiști și magazinele.  Trebuie să recunosc (și nu vreau să fiu socotită drept cârcotașă) că nici nu mă așteptam la mai mult din partea ei. Asta este, televiziunile aleargă după rating-uri. Tocmai asta mă sperie pentru că rating-ul atestă nivelul la care s-a ajuns în preferințele românilor. Oricine mi-ar putea răspunde că aceste „vedete” au urmat calea cea mai simplă de afirmare, iar tinerii au tendința de a imita exemplul lor.

    Da, așa este atâta timp cât prea puțin sunt promovați tinerii cu adevărat talentați și care nu au ales o cale facilă. Spuneți câte emisiuni ați văzut despre ei, despre campionii olimpici internaționali la matematică, fizică, informatică, științe ale pământului, lingvistică sau despre olimpicii naționali la limba și literatura română ?

foto stiri.tvr.ro

Desigur, veți afirma că astfel de emisiuni ar plictisi telespectatorii obișnuiți cu entertainment-ul. Doar, ce naiba ! Romănia se distrează, nu are timp de promovarea tinerilor care muncesc mult, fără niciun ajutor venit din partea guvernanților, care flutură tricolorul românesc de câte ori câștigă medalii.

Cu excepția puținelor canale de televiziune și câtorva postări pe Facebook nimeni nu-i caută și nu-i ascultă. Dacă până în ’89 eram intoxicați de emisiunile pline de lingușitori care preamăreau regimul comunist, astăzi suntem manipulați spre nonvalori. Ce se urmărește ? Câștiguri rapide sau îndobitocirea în masă ? Evenimentele culturale reale au parte de tot mai puțini spectatori sau participanți, unii veniți doar pentru a face prezență, că așa dă bine.

    De ce am scris acest articol ? Pentru că știu că nu ne îndreptăm în direcția bună, pentru că este un fenomen nedorit pentru societatea românească. Tinerii de excepție iau calea occidentului unde sunt apreciați și susținuți de guverne care știu să exploateze acest gen de oportunități, în timp ce în spațiul nostru mioritic copiii rămân să admire și să imite nulitățile care se perindă prin fața ochilor lor la ore de maximă audiență.

Dacă v-a plăcut acest articol, nu uitați să-i dați like !

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.