Evenimentul la care am participat în această seară, eveniment dedicat Centenarului României, s-a desfășurat în sala de proiecții Astra Film Cinema din Sibiu, Piața Mică, nr.11, iar filmele difuzate au ca tematică Primul Război Mondial.

    Într-un scurt interviu acordat,  d-na regizor Mirona-Ioana Tatu spunea că „Proiectul intitulat Istoria Prezentului Românesc – o limbă, o istorie, o națiune a fost inițiat de către Fundația Pro Art Hermannstadt înscriindu-se în cadrul Centenarului României. Proiectul constă în două mari acțiuni care se derulează atât în Sibiu, cât și în alte orașe. În Sibiu am avut o expoziție intitulată Din atelierul războiului, o expoziție de planșe tip roll-up, cinci planșe erau în limba germană și cinci în limba română și a fost expusă în foaierul Sălii Thalia la începutul lunii noiembrie. Această expoziție a fost dusă și la Ploiești și la București, iar în acest moment se află la Sighișoara, la Centrul Cultural Ciprian Porumbescu. Pe lângă această expoziție avem proiecțiile de filme dedicate Primului Război Mondial sau cu subiect inspirat din Primul Război Mondial. Proiecțiile de filme se derulează, atât la Sibiu, cât și la Sighișoara. Proiecțiile de filme și expoziția au fost duse la Sighișoara de către d-nul regizor Gunther Cernețchi, care este un membru din echipa de realizare a proiectului. Toate proiecțiile au ca premisă Primul Război Mondial pentru ca să vedem acum, în anul centenarului, care erau condițiile istorice de dinaintea înfăptuirii Marii Uniri, să vedem ce s-a întâmplat, atât pe plan național, cât și internațional”.

    După o scurtă prezentare a rulat lungmetrajul Prin cenușa imperiului în regia lui Andrei Blaier, inspirat din romanul Jocul cu moartea al scriitorului Zaharia Stancu. În Bucureștiul anului 1917 aflat sub ocupația armatelor germane și austro-ungare douăzeci de bărbați sunt capturați și îmbarcați cu forța într-un tren împreună cu o turmă de oi de care ar fi trebuit să aibă grijă și sunt expediați spre Germania. Destinul îi pune față în față pe tânărul și naivul Darie și pe Diplomatul care pretindea că a fost consul, dar care în realitate era un escroc. O mare parte a acțiunii se desfășoară în trenul fantomă care nu se îndreaptă spre Germania, ci spre Balcani, iar captivii urmau să ajungă pe front la săpat transee. Trenul trece peste o mină și în urma exploziei deraiază. Soldații nemți sunt surprinși de atacul  aeroplanelor partizanilor sârbi, iar Darie și Diplomatul se hotărăsc să fugă. Întoarcerea spre țară este plină de evenimente neprevăzute.
De ce cenușa imperiului ?  Pentru că începe declinul imperiului prusac. În rolul Diplomatului cinic și perfid un Gheorghe Dinică de zile mari.

Cel de-al doilea film Joyeux Noel în regia lui Christian Carion a fost nominalizat pentru cel mai bun film străin la Oscar 2006 și Globul de Aur. Inspirat dintr-o întâmplare reală, vorbit în engleză, franceză și germană, filmul surprinde Ajunul Crăciunului din anul 1914 în prima linie de luptă, acolo unde trupele scoțiene (după cum susțin cu mândrie soldații, nu engleze ), franceze și germane hotărăsc să pună capăt luptelor pentru o noapte. Soprana Anna Sorensen de origine daneză obține aprobarea prințului prusac să organizeze de Crăciun un concert pentru soldați. Adevăratul ei scop este să-și convingă iubitul, în prezent soldat aflat în linia întâi, altfel un tenor strălucit, să dezerteze. Melodia cântată de tenor pentru soldații germani, este preluată de cimpoaiele scoțienilor, iar de aici mai este doar un pas pană la renunțarea la arme în acea noapte. Francezii, englezii si nemții abandonează tranșeele, fac schimb de ciocolată, șampanie și cafea și asistă la slujba preotului scoțian. Dacă în jurul lor n-ar fi fost cadavre, dacă imagimea războiului n-ar fi fost pregnantă și apăsătoare, ai fi crezut că sunt prieteni reuniți de o mare sărbătoare.
A doua zi merg mai departe și se avertizează unii pe alții de atacurile artileriilor. Mesajul transmis de finalul filmului este sugestiv. Războiul nu este al celor ce luptă, ci al celor care îi manipulează.

    În 25 noiembrie este ultima seară a acestui eveniment care se încheie cu proiecția filmului Pădurea spânzuraților în regia lui Liviu Ciulei.

Cinefilii iubitori de filme încărcate de simboluri sunt invitați la vizionare. Intrarea este liberă.

Dacă v-a plăcut acest articol, nu uitați să dați like !

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.