Nedoritul exod

    Nu despre exodul evreilor din Egipt am de gând să scriu, ci despre fuga românilor în lume. Da, statisticile sunt alarmante, dar guvernanții nu sunt îngrijorați de asta. Ei nu au timp să se ocupe de „lucrurile mărunte”. Pe ei îi interesează cum să schimbe codul penal în folosul lor, cum să mai înființeze niscaiva fonduri suverane pe care să le gestioneze după bunul plac, să-și mai acorde niște pensii speciale ( că poate n-aţi înțeles ce muncă grea au de pentru un mandat au dreptul la o pensie specială, pentru care n-au contribuit cu un leu, mai mare decât primește unul care a muncit 40 de ani ), să arunce 45 de milioane de euro pentru referendum, dar să nu-i despăgubească pe necăjiţii cărora le-au luat porcul de Crăciun din bătătură pentru că au fost incapabili să împiedice răspândirea pestei porcine…Și aș putea continua.

    Dar nu despre ei vreau să scriu, ci despre aceia care într-o bună zi își spun că viața în România a devenit insuportabilă și cu lehamite își stâng câteva lucruri într-un troler și pleacă. Pleacă lăsând în urmă părinți, copii, prieteni. Pe mulţi, poate, nu-i așteaptă nimeni acolo și știu că le va fi greu, dar se gândesc că mai rău ca în România nu poate fi. O parte dintre ei se întorc, însă majoritatea rămân să lucreze acolo, într-o ţară civilizată, care îi apreciază pentru ideile lor, pentru ceea ce fac. Probabil, dacă i-ați întreba, niciunul nu ar recunoaște cât de greu i-a fost la început. Singurătatea, depărtarea de cei dragi, dorul de familie și prieteni sunt greu de suportat. Doar cei puternici reușesc, dar ei sunt puternici, de aceea au plecat. De câte ori îi năpădește nostalgia și dorul de casă se gândesc la concedii și-și imaginează cum va fi.
Apoi anii trec, aprecierile nu întârzie să apară, își fac prieteni, merg împreună la petreceri, își întemeiază familii și încet, încet încep să uite meleagurile natale.

    De ce pleacă tinerii? Pentru că România le oferă prea puțin. Nu România, biata de ea ! Ea îi pierde. Ea e prădată și trădată.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.