Gelozia – trăire, sentiment sau boală

    În seara asta mi-am ales o temă complicată. Încadrați-o voi unde vreți, la dorite sau nedorite. Nu sunt psiholog și nu voi aborda acest subiect din perspectiva unui specialist, ci a unui amator căruia îi place să analizeze comportamentul uman. Cine spune că nu a fost niciodată gelos minte. Deopotrivă, femei și bărbați am trecut prin această stare. Întrebarea este unde putem încadra gelozia.

    Trăirea, spune dex-ul, este o experiență sufletească, este cunoașterea realității pe baza experiențelor psihice, subiective. 

    Sentimentul este un simțământ, o afecțiune, un proces afectiv uman care exprimă atitudinea omului faţă de realitate, mai complex decât emoția.

Boala, printre altele, este un proces patologic care afectează organismul, este o modificare organică sau funcțională a echilibrului normal al organismului.

    Până aici n-am făcut decât să scriu niște definiții. Greul de acum începe. Natura umană este foarte complexă, iar gelozia îmbracă diferite forme. Veți spune că gelozia se raportează la iubire. Că dragostea vine la pachet cu gelozia. Oare?  Așa să fie? Păi, când ești îndrăgostit, nu vrei pentru persoana iubită tot ce-i mai bun, nu vrei să-i pui lumea la picioare?  Gelozia nu face decât să-i limiteze lumea, nu face decât să o închidă într-un turn de fildeș unde trebuie să stea ferecată cu multe lacăte. Degeaba îi oferi toate comorile, mirajul va trece repede, lanțurile vor deveni tot mai grele, gândurile mai apăsătoare și nu va dura mult până va simți nevoia de libertate. Deci credeți că gelozia este un sentiment? Eu zic că nu. Iubirea este, dar gelozia, nu. Când cineva spune ești doar a mea  cum interpretaţi ? Pe lângă pronumele posesiv mea mai folosește și adverbul cu sens restrictiv, limitativ doar. In iubire partenerii sunt egali, nu există stăpân și sclav. Atunci gelozia este o trăire?  Presupun că da. Este o trăire dacă este controlată. De fapt, cred că este lipsa de încredere în partener, dar mai ales în propria persoană. Scăpată de sub control, gelozia se transformă într-un monstru în stare să devoreze tot ce iubirea a clădit, pustiind și pârjolind sufletul. Atunci ea se transformă în boală producând suferință de natură psihică.

    Poate fi controlată gelozia ? Depinde. Depinde de puterea fiecăruia de a privi în interiorul lui, de analiza cât mai obiectivă a tot ce găsește acolo ascuns prin cotloane și nu în ultimul rând de dialog. Unii ar mai adăuga și educația și ereditatea.

    Așa cum vă spuneam subiectul acesta este foarte complex, dar sper că am reușit să aștern pe hârtie toate ideile. Mâine, promit, vom avea un subiect mult așteptat. Până atunci e secret.

2 gânduri despre „Gelozia – trăire, sentiment sau boală

  1. Gelozia este o derivata a egoismului, a neliniștii, a propriei nesiguranțe. Dacă ești gelos, nu poți spune ca iubesti cu adevărat. Iubirea îți oferă siguranta și confort dacă este complet dezinteresată. In iubire, gelozia nu trebuie sa aibă rezonanta!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.